Biografia prof. dr. Ovidiu Victor Cosbuc
Schimbarea paradigmei are loc în progresie exponenţial-geometrică, pe care o percepem zi de zi, pentru că ACUM, la începutul secolului XXI, viitorul fiinţei umane este legat de un salt colosal de calitate (la toate nivelurile gândirii şi activităţii umane) şi asistăm la schimbarea practică a parametrilor şi a modului de organizare a structurilor societăţii umane. Am realizat că munca mea este legată de aceste noduri ale umanităţii care se manifestă în mod ciclic în istoria umanităţii şi care la rândul lor sunt în conexiune cu stările de criză ale acesteia ce duc la schimbări epocale de paradigme.
Deși am fost hirotonit preot greco-catolic, m-am retras din activitatea pastorală pentru a mă ocupa de cercetare. Posed o minte științifică ce mă apropie mai mult de Pierre Teilhard de Chardin și de Mircea Eliade. Intr-un anumit sens intenționez să dezvolt cercetarea pe care ei au început-o și au dus-o înainte cu demnitate. Consider că a sosit timpul ca să facem un pas înainte. De aceea Antropologia culturală pe care o propun este de tip științific și evolutiv.
Domeniul meu de competență este Antropologia culturală cu specializare în istoria religiilor, religii comparate, ecumenism și relații internaționale, în special pe tema culturii confesionale. Alt domeniu de competență este legat de religii primitive și paleoantropologie culturală. Pe tema religiilor și a comportamentului religios, într-o paralelă Occident – Orient, competența mea este legată de fenomenologia religiei în ceea ce privește eschatologia, adică evoluția conceptului de Dumnezeu și experiența în apropierea morții ce ne duc la conceptul de finalitate, adică ”ce se întâmplă cu ființa umană după moarte”. Din acest punct de vedere am elaborat o lucrare de doctorat între anii 1995 – 1998 la Pontificio Istituto Orientale, ce apoi a trecut la Universitatea S. Anselmo din Roma. A fost o teză revoluționară, contesată atunci în mediul universitar din Vatican, dar acceptată la Univ. din Florența. (Azi, această lucrare este acceptată în Vatican, cu anumite rezerve).
In anul 2014 m-am intors la Pontificio Istituto Orientale (Pontificia Universita Gregoriana) unde am terminat un program doctoral incununat cu Teza de doctorat sustinuta in anul 2016, cu titlul: “Rolul Poetului George Cosbuc in Renasterea Natiunii Romane”. Lucrarea a fost notata cu nota 10, obtinand maximul, Summa cum laude.
De la domeniul meu de competență, trec la domeniul de interes. Acesta amplifică temele expuse mai sus și aprofundează cercetarea de graniță cu privire la fenomenul morții în general și posibilitatea de a experimenta granița între viață și moarte sau/și granița între conștient și inconștient prin fenomene paranormale legate de electro-magnetism și fizică de ultimă generație; pentru a înțelege mai bine ”fenomenele de graniță” întâlnite de mine în India și Himalaya, observate la anumiți asceți din India și Nepal.
Pentru a acesa site-ul meu personal va rog sa dati un click aici